Kruidvat, AH, Jumbo of toch Nutrilon? Onze dochter heeft de eerste weken thuis flink gespuugd. Waar het begon met mondjes teruggeven, werd het al gauw echt spugen en projectielbraken. Op advies van haar arts zijn we johannesbroodpitmeel door haar melk gaan mengen om het dikker te maken. Wauw, wat een verschil. Ze houdt haar voeding nu zoveel beter binnen en groeit onwijs hard. Dat had ze blijkbaar nodig.

Bij de drogist en supermarkt zijn verschillende merken jbpm te koop. Kruidvat en Jumbo hebben beiden een huismerk terwijl Albert Heijn (AH) dit niet heeft. Misschien wel het meeste bekende merk is  Nutrilon welke je op veel plekken kunt kopen. Op internet ging ik googlen naar de verschillen, maar kon daar helaas niet heel veel over vinden. Dus besloot ik zelf maar een vergelijkend warenonderzoek te doen. Hieronder beschrijf ik onze ervaringen en bevindingen tussen Kruidvat en Nutrilon.

Oké, dan nu de vergelijking tussen deze twee producten. Beide komen in een doosje met daarin een zakje meel. Ook zit er bij beide een schepje bij. Die van de Kruidvat meet ca 1,4 gram en die van Nutrilon 1,7 gram. Hier al een klein verschil.

Qua ingrediënten en voedingswaarden zien we ook kleine verschillen. Jbpm van beide merken bevat naast johannesbroodpitmeel ook andere ingrediënten.

Maltodextrine is een hoogwaardig koolhydraat. Calciumcarbonaat is een voedingskleurstof met het E-nummer E170(i) en wordt gebruikt als kleurstof, oplosmiddel of verdikkingsmiddel in voeding. Zinksulfaat bevat zink, een mineraal dat ons lichaam nodig heeft.

De producten verschillen in één ingrediënt: in die van het huismerk zit ijzer(III)difosfaat en in die van Nutrilon ijzersulfaat. Nou weet ik niet precies het verschil, mocht iemand het weten laat het vooral achter in de comments! Je ziet vooral dat er in Nutrilon meer mineralen zitten en met name meer Calcium (130 vs. 335 mg).

Ik heb twee shotglaasjes gepakt, daar wat lauwwarm water ingedaan en vervolgens allebei een schepje (hetzelfde schepje gebruikt, want dezelfde hoeveelheid) jbpm gegeven. Links is huismerk, rechts is Nutrilon.

Links huismerk – Rechts Nutrilon

Links Kruidvat – Rechts Nutrilon

Kruidvat Huismerk

Nutriton van Nutrilon

Links Kruidvat – Rechts Nutrilon

De structuur is niet hetzelfde. Links is wat meliger en korreliger, rechts wat meer poeder. Van voren ziet het er zo uit. Links lost wat meer op en rechts vormt een soort dikkig laagje. Vervolgens heb ik met een klein vorkje even geroerd en zag het er zo uit:

Links Kruidvat – Rechts Nutrilon

Kruidvat Huismerk

Nutriton van Nutrilon

Links Kruidvat – Rechts Nutrilon

Links is wat korreliger en er blijven kleine klontjes achter. Terwijl rechts mooi oplost en een egale brei wordt. Ik merkte direct dat ze anders reageren. Huismerk is dunner en blijft ook vloeibaar, terwijl rechts echt een compacte brei wordt. Ik liet ze allebei even 5 minuten staan en toen gebeurde het volgende:

De jbpm van het huismerk was dik maar bleef vloeibaar. Het leek op behanglijm.

Nutrilon was helemaal dik geworden. Zo dik dat ik het glaasje op de kop kon houden zonder dat het eruit liep.

Kruidvat Huismerk

Nutriton van Nutrilon

Ook in de fles merk je dit verschil. De eerste week gebruikten wij Nutrilon voor onze dochter en moesten we vrij snel de fles geven als we het jbpm hadden toegevoegd. Als ze wat langer over de fles deed, dan bleef er vaak nog een klont melk achter in de fles. Na 1,5 week gingen we over op het huismerk (want Nutrilon was op en niet te koop bij de Kruidvat waar ik was) en hierin bleef veel minder melk achter. Geen klonten dikke melk meer, maar een klein vettig laagje dat we met warm water zo uit de fles spoelden. Het blijft wat vloeibaarder en ik denk dat dat beter is voor haar darmen. Verder houdt ze de voeding dus echt veel beter binnen. Ze spuugt veel minder en komt nu goed aan, haar bedje is veel minder vies en ook haar kleding gaat langer mee. Sowieso fijn voor haar, maar ook voor ons!

Lees Verder

Bekijk ook eens een van onze andere artikelen voor nog meer informatie over Johannesbroodpitmeel