Johannesbroodboom

wat is nu eigenlijk Johannesbroodpitmeel? Waar wordt het van gemaakt? Waar komt het vandaag? Hoe wordt het gemaakt? Wat zit er precies in?

Johannesbrood is de vrucht van een boom die behoort tot de zogehete vlinderbloemenfamilie. De johannesbroodboom wordt al sinds de oudheid gekweekt in Syrië maar de boom komt ook veel voor in Turkije, Portugal, Maghreb, Spanje, Marokko en Italië. Deze fruitboom leeft veelal in een warm en droog klimaat en zou zonder deze omstandigheden niet kunnen groeien of vruchten kunnen produceren. 

Je kunt de johannesbroodboom herkennen aan zijn ruwe schors, grote bladeren en hangende peulen. Deze peulen zijn de vruchten van de boom en hun grootte varieert tussen de 10 en 30 cm. Ze hebben in het begin een groene kleur die langzaam donkerbruin wordt als ze rijp zijn. In de peulen zijn tot wel vijftien tot twintig zaden te vinden.

Johannesbrooditmeel.info
Johannesbroodpitmeel.info
Malen van de Zaden

Het pitmeel wordt verkregen door het malen van de zaden tot een wit poeder. Johannesbroodpitmeel wordt vooral gebruikt als verdikkingsmiddel en stabilisator of ter vervanging van vet in caloriearme producten of gluten. Om 1 kilo johannesbroodpitmeel te maken is ongeveer 10 kilo aan johannesbroodpeulen nodig.

Johannesbroodpitmeel wordt geproduceerd uit het endosperm wat goed is voor zo’n 42-46% van het johannesbroodpitmeel. Het is rijk aan galactomannanen welke hydrofiel zijn en opzwellen in water. Als galactomannanen worden gemengd met andere gelerende stoffen, zoals carrageen, kunnen ze ook goed worden gebruikt om het vloeibare deel van voedsel effectief te verdikken. Dit is dus het werkende bestandsdeel om melk aan te dikken voor je baby. Het wordt daarnaast ook veel gebruikt om andere vormen van voeding in te dikken voor verschillende gerechten.

Carobepoeder

De pitten van de peulen worden dus gebruikt om johannesbroodpitmeel van te maken maar de peulen waar ze in gezet hebben worden ook gebruikt. Door de peulen te drogen, roosteren en tenslotte te malen ontstaat johannesbroodpoeder. Dit poeder is lichtbruin of donkerbruin van kleur en wordt ook wel Carobepoeder genoemd. In de jaren 70 werd het vooral gebruikt als alternatief voor cacaopoeder.

Johannesbroodpeulen zijn enigszins zoet, niet bitter en bevatten geen theobromine of cafeïne. Mensen die gewicht willen verliezen gebruiken johannesbroodpoeder omdat het hoge vezelgehalte werkt als een uitstekende natuurlijke eetlustremmer; net zoals psyllium en chia-zaden.

Johannesbroodpitmeel
Het Woord

Het woord “johannesbrood” komt overigens van het Franse carobe, dat het weer ontleent aan het Arabisch خَرُّوبٌ ( kharrūb). We kunnen het nog verder terug herleiden uit het Akkadisch kharubu of het Aramees kharubha , verwant aan het Hebreeuws harubh . De wetenschappelijke naam van de johannesbroodboom is afgeleid van het Griekse kerátiοn κεράτιον wat “vrucht van de johannesbroodboom” betekent.

Lees Verder

Bekijk ook eens een van onze andere artikelen voor nog meer informatie over Johannesbroodpitmeel