Wanneer begin ik met een papfles voor mijn baby en welke speen gebruik ik hiervoor? Wat zit er precies in een papfles en zitten er ook misschien nog nadelen aan? Kortom, alles wat je moet weten wanneer je aan de papfles begint!

Wat is een papfles en wanneer begin ik er mee?

Vanaf 4 maanden oud kun je beginnen met het geven van een papfles. De darmpjes en het spijsverteringsstelsel van je baby is voor die tijd nog niet goed genoeg ontwikkeld om de vezels in pap goed te verteren. Een papfles is een fles met (kunst)voeding waar vezels en granen aan toegevoegd zijn. Meestal gebeurt dit met rijstebloem, (volkoren) tarwe of havermout. Door de granen wordt de melk dikker en krijgt je kleintje belangrijke voedingsstoffen binnen als toevoeging op de melk. Hij leert door de pap een nieuwe smaak en structuur kennen en ook kan zijn maag alvast wennen aan andere voeding dan alleen melk.

Doorslapen dankzij een papfles?

Je hebt misschien weleens van andere ouders gehoord dat je baby van een papfles beter zou gaan doorslapen. Door de ingedikte melk zou de voeding zwaarder op de maag liggen waardoor je kleine het ‘s nachts langer zou kunnen volhouden. Deze theorie is echter (helaas) een fabeltje en heeft geen bewezen effect. De hoeveelheid energie in een papfles met rijstebloem verschilt maar erg weinig van een standaard melkfles zonder rijstebloem waardoor het net zo lang duurt voordat je baby weer honger krijgt.

Je kindje gaat pas doorslapen als hij daar zelf aan toe is en een beetje pap in de fles zal daarin nauwelijks een verschil maken. Toch kan een papfles wel degelijk helpen. omdat je baby het een fijne toevoeging vindt op het bedtijdritueel waardoor hij rustig en voldaan in slaap zal vallen.

Wat zijn de bekende nadelen?

1. Arseen. Houd er altijd rekening mee dat in de meeste rijstproducten relatief veel arseen zit. Dit kan potentieel schadelijk zijn voor de gezondheid van je kindje als hij hier langere tijd te veel van binnen krijgt. Zoals met veel producten is het daarom belangrijk om mate te houden en om niet meerdere keren per dag standaard rijstebloem als papfles te geven.

2. Mond Motoriek. Een tweede nadeel is dat je baby met een papfles zijn mondmotoriek niet optimaal oefent en gebruikt. Het is namelijk een passieve manier van voeden terwijl dit met pap ook op een andere zou kunnen. Je kunt de papfles beter met een lepel geven zodat hij zijn mondspieren traint en oefent op de bijbehorende kouwbewegingen. Voeden met een lepel heeft daarom altijd de voorkeur!

3. Zuigfles Cariës. Een papfles kan een goede inslaper zijn voor je baby maar heeft ook een duidelijk nadelig effect. Doordat je kleintje landurig op de fles zuigt en sabbelt loop je het risico op zogenaamde zuigflescariës. Als je merkt dat je baby een sterke zuigbehoefte heeft voordat hij in slaap valt dan kun je dus beter een fopseen gebruiken.

5 Tips & Tricks voor de papfles

1. Experimenteer met verschillende merken. Er zijn verschillende merken pap te koop welke allemaal net andere ingredienten hebben. Probeer welk type pap het beste werkt voor jouw baby.

2. Gebruik de juiste speen. Door de dikkere melk heb je een andere speen nodig. Simpelweg een grotere speen gebruiken is niet de beste oplossing aangezien de vorm van opening hetzelfde blijft. Je kunt dus beter een speciale speen kopen welke geschikt is voor verdikte melk. Meer info in deze blog

3. Vermijd toegevoegde suikers. Kies voor een babypak zonder toegevoegde suikers. Deze zijn slechts voor de tanden en brengen veel calorieën met zich mee. Daarnaast wil je niet dat je baby al vroeg gewend raakt aan zoete drankjes waardoor hij straks niks anders meer wil drinken.

4. Gebruik opvolgmelk. In borstvoeding zit een enzym waardoor de pap niet helemaal goed bindt. Hierdoor kun je beter opvolgmelk gebruiken voor de papfles.

5. Start zo snel mogelijk een lepel. Om de mondmotoriek van je baby te trainen en te stimuleren is het goed om de pap soms met een lepel te geven in plaats van in een fles. Hiermee verklein je de kans op zogenaamde zuigfles cariës.

3 veel gebruikte papjes

Nestlé Pyjamapapje

Deze pap is een lekker gebruiksklaar flessenpapje met rijstebloem. Het kan gegeven worden als eenvariatie op een fles melk of een bordje pap. Dit zogenaamde Pyjamapapje is al tientallen jaren een begrip en wordt door veel ouders gebruikt en gewaardeerd als het beste papje. Meer info.

HiPP BIO Pap

HiPP Biologische 5 Granenpa bevat geentoegevoegde suikers en is gemaakt zonder melk. Het bevat vitamine B1 welke belangrijk is voor de ontwikkeling van het zenuwstelsel van je baby. Gemaakt van geselecteerde ingrediënten en waardevolle, licht verteerbare biologische granen. HiPP Biologische 5 Granenpap is op verschillende manieren te bereiden: met melkvoeding, voor de melkfles of melkvrij als fruitpap met granen. Meer info.

Biobim Rijstpapje

Vanaf 4 maanden kan je kindje kennismaken met de eerste hapjes. Laat je baby rustig wennen aan zachte smaken en texturen en de papjes van Biobim zijn perfect als bijvoeding, bijvoorbeeld als ontbijt. Rijstpapje is uiterst geschikt als aller eerste hapje en geschikt voor kindjes van 4 maanden én ouder. Meer info.

Nog geen reacties

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Johannesbroodpitmeel bij Bol.com
    Recente reacties