Borstvoeding en johannesbroodpitmeel combineren

Je geeft borstvoeding aan je baby. Het aanleggen gaat goed, je baby drinkt ook goed, maar helaas spuugt hij of zij ook weer veel melk uit. Niet leuk voor jou, maar ook niet leuk voor je kleintje. Als je overweegt om johannesbroodpitmeel in te zetten, dan is het raadzaam om eerst een paar andere tips uit te proberen. Mochten die alsnog niet helpen, dan lees je hieronder hoe je borstvoeding en johannesbroodpitmeel het beste combineert.

Help mijn baby spuugt veel melk uit

Vooropgesteld: elke baby spuugt af en toe wat melk (reflux). Dat is volkomen normaal. De maag en slokdarm zijn nog zo jong en soms onrijp dat er soms wat melk terugvloeit van de maag naar de slokdarm en dus ook naar de mond. Ook met een boertje kan er soms wat melk mee terug komen. Zolang het een klein beetje is, is dit geen probleem.

Hoe weet je nou wat een klein beetje is? Op de spuugdoek of op jouw kleren lijkt het al gauw heel veel. Er is een simpel trucje waarmee je kan zien hoeveel melk je baby teruggeeft. Pak een maatbeker, spuitje of flesje en doe daar 5 ml water in. Giet dat uit over het aanrecht of zelfs over een spuugdoek. Dat wordt best een grote plas, maar het is maar 5 ml. Is de hoeveelheid die je baby spuugt ongeveer hetzelfde? Dan is er niets aan de hand. Maar geeft je kleintje veel meer terug? Dan is er wellicht meer aan de hand.

Tips om spugen tegen te gaan

Ga eerst te rade waarom je baby melk teruggeeft? Dat kan om allerlei redenen, en daar zijn dus allerlei oplossingen voor.

  • Krijgt je baby tijdens het voeden veel lucht binnen? Al die lucht moet er natuurlijk uit middels een boertje. Bij grote boertjes komt er vaak ook wat meer melk me terug. Ook zit het maagje van je baby dan te snel vol. Door melk terug te geven wordt er weer ruimte gemaakt.
    Let er dus goed op dat je baby goed aanhapt en netjes drinkt. En één of meerdere boertjes tussendoor is helemaal prima. Blijft hij veel lucht happen? Schakel dan een lactatiekundige in om mee te kijken naar de aanhap van je baby.
  • Is je toeschietreflex te heftig voor je baby? Dan krijgt hij in één keer heel veel melk in zijn mondje en kan hij zich verslikken. Dat resulteert vaak in veel lucht mee happen, melk teruggeven en zelfs een onrustige baby. Zodra jij je tsr voelt opkomen, koppel je de baby af en laat je de melk even weglopen in een doek of in een Haakaa. Dan kan je direct ook een klein voorraadje melk opbouwen met de opgevangen melk. Win-win! Loopt je melk weer wat rustiger? Leg dan je baby opnieuw aan.
  • Drinkt je baby te gulzig? Ook dat resulteert vaak in lucht mee happen, met een buikje vol lucht als gevolg. En met de boertjes komt dan vaak een hoop melk mee terug. De tip is dan om je baby iets vaker aan te leggen, met iets minder lange tussenpozen. Hierdoor is je baby minder hongerig en is er minder reden om gulzig te drinken. Vaker kleine beetjes dus, ook beter voor het maagje.
  • Drinkt je baby te veel? In de basis drinken borstgevoede baby’s niet te veel. Als ze voldaan zijn, laten ze vanzelf de tepel los of gaan ze oppervlakkiger drinken. Maar het kan natuurlijk een keer voorkomen dat je kleintje toch wat te veel melk bij je drinkt. Dat kan ook in combinatie met het punt hierboven, te gulzig drinken. In dat geval is wat vaker voeden, met kortere tussenpozen en minder lang een goede tip.
  • Melk teruggeven kan ook te maken hebben met de voedingspositie. Heb je al geprobeerd wat rechterop te voeden, zoveel mogelijk verticaal? Of juist helemaal liggend, met je baby bovenop jouw buik? De zwaartekracht helpt dan een handje mee om de melk wat langzamer te laten stromen. Je baby 20 tot 30 minuten rechtop houden na een voeding, kan ook zorgen voor minder spugen. De melk kan dan even zakken en je baby’tje kan even lekker bij jou uitbuiken.

Johannesbroodpitmeel met borstvoeding

Mocht dat allemaal niet helpen en je kleintje blijft spugen, dan kan je overwegen om jbpm te gaan gebruiken. Je snapt vast dat het eenvoudig is om een schepje jbpm door de flesvoeding te doen. Maar hoe gebruik je johannesbroodpitmeel in combinatie met borstvoeding?

Er zijn twee manieren waarop je dat kan doen:

1. Johannesbroodpitmeel in afgekolfde melk
Als jij je melk afkolft en geeft met de fles, dan kan je heel eenvoudig een schepje (of een half schepje) bij de melk doen om het wat dikker te maken. Let er dan wel op dat je de juiste speen gebruikt. Jbpm maakt melk dikker en vloeit daardoor minder makkelijk door een standaard speen.

Ook moet je de melk niet te lang laten staan, want de melk wordt steeds een beetje dikker. Niet opgedronken melk bewaren is dan ook geen goed idee.

2. Johannesbroodpitmeel voor en eventueel na de borstvoeding geven
Maak een klein papje van johannesbroodpitmeel, met water of met moedermelk. Met een lepeltje geeft je voor de voeding een paar hapjes en eventueel ook na de voeding. In het maagje wordt de gedronken moedermelk dan dikker, waardoor de kans op spugen kleiner wordt. Lees goed op de verpakking wat de verhoudingen zijn om zo’n papje te maken.

Het meest gebruikte merk Johannesbroodpitmeel

Nutriton van Nutrilon is het meerst gebruikte merk Johannesbroodpitmeel van Nederland. Het is geschikt vanaf de geboorte en kan gebruikt worden bij zowel fles- als borstvoeding. Je kunt het kopen in zuivere voorgekookte poedervorm of voorgemengd met poedermelk indien je flesvoeding gebruikt.

Nog geen reacties

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Johannesbroodpitmeel bij Bol.com
    Recente reacties