Voordat je begint met Johannesbroodpitmeel wil je natuurlijk precies weten welke bijwerkingen je eventueel kan verwachten. Voor bijna alle baby’s helpt Johannesbroodpitmeel erg goed tegen reflux maar voor enkele kinderen zijn er ook een aantal nadelen. Het is goed om je van te voren goed in te lezen over deze eventuele bijwerkingen zodat je ze kan herkennen wanneer je begint met Johannesbroodpitmeel. De 4 meest voorkomende bijwerkingen van Johannesbroodpitmeel vind je in dit artikel.

1.Geen effect

Ondanks dat het voor de meeste baby’s veel positieve effecten heeft kan het toch voorkomen dat het niet helpt voor jouw kindje. Door de verdikking wordt de voeding minder licht verteerbaar wat kan leiden tot het tegenovergestelde effect. De verdikte melk stroomt in dat geval nog steeds terug de slokdarm in maar nu in een vertraagd tempo. Hiermee is dus de reflux niet opgelost en zijn de bijwerkingen voor je kindje alleen maar groter. Gelukkig is dit een uitzondering en heeft het voor het overgrote deel van de kinderen een overwegend positief effect.

Als je nou geen effect merkt en je baby blijft spugen neem dan contact op met je huisarts of het consultatiebureau.

Bijwerkingen Johannesbrooditmeel.info
Bijwerkingen Johannesbrooditmeel.info
2.vol buikje

Door het indikken van de melk zorgt Johannesbroodpitmeel er voor dat het maagje van je baby sneller gevuld wordt doordat de melk zwaarder wordt. Hierdoor kan je baby eerder verzadigd zijn en zo per saldo minder melk drinken dan hij eigenlijk nodig heeft als bijwerking op Johannesbroodpitmeel.

Het is daarom belangrijk om een goede balans te vinden tussen de hoeveelheid melk en meel in de fles. Verschillende merken Johannesbroodpitmeel geven vaak ook verschillende hoeveelheden schepjes meel op maar het is goed om hierin je eigen weg te kiezen. Afhankelijk hoe je kindje reageert op de nieuwe samenstelling kun je de dos omhoog of omlaag bijstellen voor een optimale balans tussen de melk en de structuur. 

3.Obstipatie

Sommige baby’s poepen 6 keer per dag, andere slechts 1 keer. Bij verstopping (obstipatie) lukt het niet goed om te poepen en de ontlasting blijft te lang in de darm daardoor deze hard en droog wordt. Door de verdikking van de melk kan het voorkomen dat je kindje als bijwerking (tijdelijk) moeite krijgt met poepen. De ontlasting hoopt zich op in de darmen en dit kan ervoor zorgen dat het persen moeilijker gaat. Obstipatie is erg vervelend voor je baby maar is gelukkig meestal onschuldig. 

Heeft je kindje een aantal dagen niet gepoept? Neem dan contact op met je huisarts of het consultatiebureau. Er is maar zelden een lichamelijke oorzaak van de verstopping te vinden wat betekent dat u de dosis Johannesbroodpitmeel wellicht moet aanpassen of helemaal stoppen.

Bijwerkingen Johannesbrooditmeel.info
Bijwerkingen Johannesbrooditmeel.info
4.Darmkrampjes

Darmkrampjes, ook wel kolieken genoemd, zijn ondanks dat ze heel vervelend zijn, heel normaal voor baby’s. De verdikking van de melk kan ervoor zorgen dat de voeding uit de melk minder goed kan worden opgenomen door de darmen, wat kan leiden tot darmkrampjes. Deze samentrekking van  de darmwand gebeurt vaak tijdens of na de voeding en kan erg vervelend zijn voor je kleintje. 

Je kunt darmkrampjes verminderen door de tijd te nemen voor de flesvoeding. Daarnaast moet je ook voorkomen dat er teveel lucht meekomt bij het drinken door de speen continu gevuld te houden. Tenslotte is het aan te raden je baby goed te laten boeren zodat eventuele overtollige lucht naar buiten kan en zich niet als bijwerking in de darmen ophoopt.

Naast dat je Johannesbroodpitmeel zelf kunt mengen met moedermelk of melkpoeder, kun je het ook kant-en-klaar kopen van Nutrilon. Dit product heet A.R. en staat voor Anti Regurgiratie oftewel tegen reflux of spugen. Bij dit product is het johannesbroodpitmeel al gemengd door de melkpoeder zodat je dit niet meer zelf hoeft te doen en altijd de juiste hoeveelheden mengt. Netzoals bij het melkpoeder maakt Nutrilon gebruik van opvolgende nummers en gebruik je A.R.1 tot 6 maanden en A.R.2 vanaf 6 maanden. Als je liever Hero gebruikt kies dan Nutrasense Comfort.

Waar te koop?

De meest verkochte merken in Nederland zijn van Nutrilon, Kruidvat en Jumbo. Daarnaast bestaat er ook een biologische variant van Tammi en een biologische van Holland & Barret. AH, Plus en Etos hebben verassend genoeg nog geen eigen huismerk JBPM.

Kruidvat

€3,99

 • 135 gram
 • 1,4 gram schepje
 • korrelig dus roeren
 • blijft vloeibaar
 • 90 gram
 • geen schepje
 • lost redelijk op
 • blijft vloeibaar
 • 100 gram
 • geen schepje
 • korrelig dus roeren
 • blijft vloeibaar

Lees Verder

Bekijk ook eens een van onze andere artikelen voor nog meer informatie over Johannesbroodpitmeel