Johannesbroodpitmeel vs. rijstebloem
Hoewel Johannesbroodpitmeel en Rijstebloem veel op elkaar kunnen lijken, zijn het toch twee totaal verschillende producten. Beide worden gebruikt voor het indikken van de melk maar wel met een andere toepassing en doel. Samengevat wordt Johannesbroodpitmeel gebruikt tegen het spugen van je baby en Rijstebloem om meer voedingswaarde aan de melk te geven bijvoorbeeld voor hongerige baby’s of als papje voor het slapen gaan.
Bijvoeding
Rijstebloem is één van de eerste bijvoedingen die ouders kunnen gebruiken voor baby’s vanaf vier maanden. Het product bestaat uit vermalen rijstkorrels zonder de kiem en zaden ervan. Het wordt voornamelijke gebruikt om melk in te dikken in in de fles of als bordje pap. Door de enzymen in het speeksel van je baby wordt de rijstebloem weer dun in de maag en dit is waarom rijstebloem niet zal helpen om spugen ( reflux) tegen te gaan. Het is dus vooral een bijvoeding en geeft verzadiging voor je kindje terwijl hij ook de eerste belangrijke voedingsstoffen zoals granen binnenkrijgt.
Toch kan het starten met bijvoeding van een papfles wel het spugen verminderen. Vastere voeding stroomt namelijk minder snel terug uit de maag en je baby zit tijdens het eten vaak meer rechtop.
Nederlandse Oorsprong
Rijstebloem is een fijngemalen meel van granen waaruit de buitenste schilletjes, de zemelen en de kiemen van het graan verwijderd zijn van de meel. Door deze bereidingswijze en scheiding krijgt de bloem zijn witte kleur. Rijstebloem werd vroeger door Nederlandse korenmolens al geproduceerd voor een hogere prijs door zijn pure vorm. Hiervoor werden de tarwekorrels eerst door pelstenen van de buitenkant van de korrel weggeraspt, waarna ze op een maalkoppel tot meel werden vermalen. Ook werden vaak voor het malen de korrels eerst geborsteld met een borstelmachine voor het verwijderen van zand en stof uit de groeve van de korrel.
Papfles
Een papfles is simpelweg een fles met (kunst)voeding waar granen aan toegevoegd zijn. Vaak gebeurt dit met rijstebloem, (volkoren) tarwe of havermout. Door de granen wordt de melk dikker en krijgt je kindje belangrijke voedingsstoffen binnen. Hij leert door de pap een nieuwe smaak en structuur kennen. Ook kan zijn maag alvast wennen aan andere voeding dan alleen melk.
Vanaf 4 maanden kun je beginnen met het geven van een papfles. Voor die tijd is de spijsverteringsstelsel van de baby nog niet goed genoeg ontwikkeld om de vezels in de pap te verteren. Rijstebloem is daarom het meest geschikt als eerste pap voor je kindje omdat deze weinig vezels bevat en is daardoor licht verteerbaar. Als je baby hieraan gewend is geraakt kan je ook langzaam andere granen gaan proberen.
Doorslapen door de paples?
Je hebt misschien weleens van andere ouders gehoord dat je baby van een papfles beter zou doorslapen. Door de ingedikte melk ligt de voeding zwaarder op de maag waardoor je kleine het ’s nachts langer zou volhouden. Dit fenomeen is echter een fabeltje en heeft geen bewezen effect. De hoeveelheid energie in een papfles met rijstebloem verschilt maar bijzonder weinig van een normale fles zonder rijstebloem waardoor het evenlang duurt voordat je baby weer honger krijgt.
Je baby gaat pas doorslapen als hij daar zelf aan toe is en een beetje rijstebloem in de fles zal daarin nauwelijks een verschil maken. Toch kan een papfles wel degelijk helpen. omdat je baby het een fijne toevoeging vindt op het bedtijdritueel waardoor hij rustig in slaap zal vallen.
3 Nadelen van een papfles met RIJSTEBLOEM
Er zitten enkele nadelen aan het geven van een papfles waarvan je bewust moet zijn voordat je ermee begint.
Houd er rekening mee dat in de meeste rijstproducten relatief veel arseen zit. Dit kan schadelijk zijn voor de gezondheid van je kindje als hij hier langere tijd te veel van binnen krijgt. Zoals met veel producten is het daarom belangrijk om mate te houden en om niet elke dag standaard rijstebloem als papfles te geven.
Een tweede nadeel is dat je kleintje met een papfles zijn mondmotoriek niet optimaal oefent. Het is namelijk een passieve manier van voeden terwijl dit met pap ook op een andere zou kunnen. Je kunt de pap beter met een lepel geven zodat hij zijn mondspieren traint en oefent op kouwbewegingen. Voeden met een lepel heeft daarom altijd de voorkeur.
Een papfles kan een goede inslaper zijn voor je baby maar heeft ook een nadelig effect. Doordat je kleintje landurig op de fles zuigt en sabbelt loop je het risico op zogenaamde zuigflescariës. Als je merkt dat je baby een sterke zuigbehoefte heeft voordat hij in slaap valt dan kun je dus beter een fopseen gebruiken.
6 tips voor een papfles met rijstebloem
Lees het etiket
Kies voor een babypak zonder toegevoegde suikers. Deze zijn slechts voor de tanden en brengen veel calorieën met zich mee.
De juiste speen
Door de dikkere melk heb je een andere speen nodig. Je kunt hiervoor een speciale speen kopen of met een met een schaar vergroten
Verschillende merken
Er zijn verschillende merken pap te koop welke net andere ingredienten hebben. Probeer de beste voor jouw baby te vinden
Kies opvolgmelk
In borstvoeding zit een enzym waardoor de pap niet goed bindt en daarom kun je beter opvolgmelk gebruiken voor de papfles.
Gebruik een lepel
Om de mondmotoriek van je baby te stimuleren is het goed om de pap soms met een lepel te geven in plaats van in een fles.
vind de juiste balans
Probeer de juiste balans te vinden tussen de hoeveelheden granen en melk. Dit kan iets afwijken van de verpakking.
Lees Verder
Bekijk ook eens een van onze andere artikelen voor nog meer informatie over Johannesbroodpitmeel